Urinecontrole


Urine voor onderzoek van urineweginfecties graag zo vers mogelijk, binnen 2 uur na lozing brengen. Dit kan tussen 08.00 en 10.00uur, u kunt dit in het portiekje plaatsen in de daarvoor aangewezen plek. Na 10.30 graag afgeven aan de balie. Tussen 10.00 en 10.30 is er geen assistente aanwezig bij de balie i.v.m overleg.
Heeft u de urine voor 10.00 ingeleverd dan kunt u tussen 10.30 en 11.30 bellen voor de uitslag. Heeft u de urine later ingeleverd dan zal de assistente met u een tijdstip afspreken.

Voor het onderzoek is het middelste gedeelte van de urine nodig:
de zogenaamde midstream urine.

Dit vangt u als volgt op: reinig de schaamlippen of eikel met water, indien zeep gebruikt goed naspoelen. Plas eerst een beetje in het toilet en vang daarna wat urine op in het urinepotje door dit in de plasstraal te houden. Om verontreiniging met bacteriën te voorkomen houden vrouwen de schaamlippen gespreid en mannen trekken eerst de voorhuid terug. Sluit daarna het potje af met de deksel.
Als het niet mogelijk is de urine binnen een korte tijd weg te brengen dan kunt u het in de koelkast bewaren gedurende tijd van maximaal vier uur.
Schrijf uw naam en geboortedatum in blokletters op een etiket en plak dit op het potje, mocht u dit thuis niet hebben, dan liggen er lege etiketten op de plek waar u de urine neer kunt zetten. Er liggen briefjes met daarop wat vragen over uw klachten, wij verzoeken u deze in te vullen.