Problematiek


Taal

Wanneer een kind in zijn taal achterblijft in het begrijpen en gebruiken van taal, kan er sprake zijn van een vertraagde taalontwikkeling. Een vertraging in de taalontwikkeling kan problemen geven; het kind wordt niet goed begrepen en kan zich onvoldoende uiten. Dit kan tot gedragsproblemen leiden. Heeft u twijfels over de taalontwikkeling van uw kind? Doe de SNEL-test taal.
Ook bij volwassenen kunnen ook problemen in het begrijpen en spreken van de taal voorkomen na hersenbeschadiging. Dit wordt ook wel afasie genoemd. Het vinden van de juiste woorden en het gebruiken van de taal gaat dan niet meer zoals voorheen. Wij kunnen helpen in het adviseren en begeleiden bij afasie.

Spraak

Bij een spraakstoornis zijn er problemen met het niet of verkeerd uitspreken van een of meerdere klanken. Hierbij kunt u denken aan riem = jiem, stoel = toel, vis = sis, kip = tip.
Klanken kunnen met elkaar verwisseld worden in het spreken, waardoor het kind vaak minder goed verstaanbaar is. Ook valt er te denken een het slissen/ lispelen.
Bij volwassenen kan eveneens spraakproblematiek voorkomen. Dit kan voorkomen na een hersenbloeding, maar ook bij neurologische aandoeningen zoals MS, ALS en Parkinson. Hierbij wordt het spreken vaak onduidelijk en vermindert de verstaanbaarheid van het spreken, dit wordt dysartrie genoemd. Logopediepraktijk Oost Gelre behandelt alle voorkomende spraakproblematiek.

Stem

Veel stemproblemen ontstaan door verkeerd stemgebruik en/of stemmisbruik. Denk aan een verkeerde spreekademhaling in combinatie met een beroep waarbij veel gesproken moet worden of overmatig schreeuwen en gekke stemmetjes nadoen bij kinderen. Heesheid, schorheid, stemverlies, hyperventilatie, ademproblemen, een drukkend gevoel in de keel, vermoeid gevoel na het spreken of vaak de keel moeten schrapen, kunnen duiden op een stemprobleem.
Meer informatie over stemproblemen, vindt u op de website ieder1stem.

Afwijkende mondgewoonten

Het ademen door de mond en een verkeerde ‘slappe’ positie van de tong zijn voorbeelden van afwijkende mondgewoonten. Hierdoor kan de uitspraak van bepaalde klanken niet goed gaan. Er kan scheefgroei van het gebit ontstaan doordat de tong tijdens het slikken tegen de tanden drukt. Keel-, neus- en oorproblemen, lange verkoudheden en speen/duimzuigen kunnen afwijkende mondgewoonten veroorzaken en in stand houden. Wij kunnen helpen in het stimuleren van de mondsluiting en het aanleren van een goede tongpositie en correcte slik.

Slikken

Wij begeleiden ook patiënten met slikproblemen. Hierbij kan het gaan om baby’s/kinderen die moeite hebben met het zuigen aan de fles of borst. Ook kan de overgang van vloeibaar naar vast voedsel problemen geven. Er kunnen problemen zijn in de motoriek, het gevoel in de mond en het opnemen van het voedsel (het afhappen, kauwen en slikken). Bij volwassenen kunnen slikproblemen ontstaan na hersenbeschadiging.

Gehoor

Wanneer en aantoonbaar gehoorverlies is dat invloed heeft op de communicatie wordt er gesproken over een hoorstoornis. De invloed van een hoorstoornis is voor kinderen anders dan voor volwassenen. Bij kinderen adviseren wij de ouders een therapie gericht op spraak,- en taaltraining. Bezoek voor meer informatie over het gehoor van u of van uw kind(eren) de websites kinderhoortest en/of hoortest.

Stotteren

Wanneer de spraak niet vloeiend is kan er sprake zijn van het herhalen van klanken, lettergrepen of woorden, het verlengen van klanken of het blokkeren van spraak. Dit kan leiden tot begeleidende symptomen zoals het meebewegen van het hoofd/gezicht of lichaamsdelen, het vermijden van klanken of woorden en het vermijden van spreeksituaties.  De oorzaak is een zwakke timing van de spraakbewegingen. Deze aanleg kan erfelijk zijn. Door vroeg in te grijpen kunnen ernstige stotterproblemen voorkomen worden Meer weten? Bekijk de screeningslijst stotteren.

Dyslexie

Bij dyslexie gaat lezen, spellen en ook zelf schrijven, gezien de leeftijd en het onderwijsniveau, veel te moeizaam, terwijl iemand wel een gemiddelde intelligentie heeft. Er is alleen sprake van dyslexie als er geen andere oorzaken zijn die de leesproblemen kunnen verklaren. Bij dyslexie kunnen zowel lees- als spellingsproblemen voorkomen, maar deze komen ook los van elkaar voor. Logopediepraktijk Oost Gelre is medebehandelaar bij Berkel-B in de vergoede dyslexiezorg.