ACTUEEL
 

Aangesloten bij Claudicationetwerk.


Etalagebenen

Het klinkt misschien wat grappig, maar het is een serieus probleem; 800.000 tot een miljoen Nederlanders hebben last van vernauwingen of verstoppingen in de beenslagaders, perifeer arterieel vaatlijden genoemd. Bij de helft daarvan leidt dit tot zogenaamde etalagebenen. Vanwege de vernauwingen in de slagaders komt te weinig zuurstofrijk bloed in de spieren, waardoor deze bij inspanning verkrampen. Dit is pijnlijk. Mensen die hier last van hebben kunnen niet verder lopen en moeten noodgedwongen stilstaan tot de pijn gezakt is. Zo komt het voor dat mensen met etalagebenen, quasi geïnteresseerd, de etalage van een makelaar staat te bekijken, terwijl hij of zij helemaal geen huis zoekt. Ieder jaar zijn er ongeveer 30.000 nieuwe mensen met etalagebenen in Nederland.

Wat kunt u doen om de klachten beter onder controle te krijgen?

Uit onderzoek blijkt dat de maximale loopafstand door middel van gesuperviseerde looptraining tot 200% toeneemt. Bovendien verbetert door het lopen de kwaliteit van de bloedvaten wat de bloedvoorziening van de spieren bevordert. Ook uw algehele conditie neemt toe waardoor het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten makkelijker wordt. Door zelfstandig voortzetten van de looptraining is dit resultaat blijvend. Er zijn geen gezondheidsrisico’s aan de looptraining verbonden. De looptraining wordt opgebouwd volgens de richtlijn van het KNGF (koninklijk Nederlands genootschap voor fysiotherapie).

Fysiotherapie Oost Gelre is aangesloten bij ClaudicatioNet. Dit is een landelijk netwerk dat kwaliteit en regelmatige bijscholing van aangesloten fysiotherapeuten garandeert. Vaatspecialisten kiezen daarom steeds vaker voor een verwijzing naar gesuperviseerde looptraining, voordat zij een vaatchirurgische ingreep doen.

Wat kan fysiotherapie Oost Gelre u bieden?

Aan de hand van een looptest kan inzicht worden gekregen of  looptraining ook voor u waardevol is indien bovengenoemde klachten voor u hekenbaar zijn. Fysiotherapie Oost Gelre kan deze test samen met u afnemen waarna in overleg met u en uw huisarts een verder traject kan worden besproken.
Naast de looptraining werkt Fysiotherapie Oost Gelre samen met VascuCheck. Zij maken de kwaliteit van uw vaatstelsel inzichtelijk.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fysiotherapie Oost Gelre; 0544-375555

www.claudicationet.nl
www.vascucheck.nl
http://www.fysionet-evidencebased.nl/index.php/evidence-statements/richtlijnen/symptomatisch-perifeer-arterieel-vaatlijden


NIEUWS


Facebook
Fysiotherapie Oost Gelre op Facebook
BRAVO 2.0 op facebook: lees verder >>

geplaatst op 23 oktober 2013