Rug- & Nekscholing


90% van de bevolking tussen 20-65 jaar heeft wel eens last van de rug. Nekpijn komt minder vaak voor. Rug- en nekpijn ontstaan meestal door overbelasting. De oorzaak ligt in meeste gevallen niet in de rug of de nek zelf, maar door verkeerd gebruik van de rug of de nek. Meestal zijn we ons daar niet eens van bewust. We realiseren ons pas hoe vaak we de rug of de nek gebruiken, als er sprake is van pijn. We doen er van alles aan om de pijn te vermijden en gebruiken een kussentje, zijn wat meer in beweging, strekken de rug of de nek eens op en bukken we met een rechte rug. Zodra de klachten echter verdwenen zijn, vallen we meestal terug in oude gewoontes en dan kan het zomaar zijn dat de klachten weer op gaan spelen.

U wilt natuurlijk zo snel mogelijk van de pijn af en het liefst voorkomen dat de pijn en het ongemak opnieuw op gaan spelen. Belangrijk voor u is inzicht hebben in de aard van de klachten en handvatten te krijgen om deze zo snel mogelijk en duurzaam onder controle te krijgen.

De fysiotherapeuten van Oost Gelre zijn gespecialiseerd in Rug- en Nekscholing.

De Rug- & Nekscholing bestaat uit:


Het geven van professionele digitale voorlichting over aard van de blessure, waardoor klachten verergeren en waardoor klachten verminderen.

Het aanleren / opfrissen van het Dynamisch & Gezond Ruggebruik wat voor u goed op maat toepasbaar is in de werk- & thuissituatie. Het Dynamisch & Gezond Lichaamsgebruik is een natuurlijke vorm van bewegen. We hebben het allemaal onbewust toegepast en velen gebruiken de technieken nog steeds. Bij alle kinderen tot 3 jaar zien we dit lichaamsgebruik terug. Tijdens de actieve sporten wordt het veelvuldig en als vanzelf toegepast.

Een logische gedachte lijkt misschien, dat is niets voor mij, dat lukt mij nooit! De macht van de gewoonte doorbreken vergt aandacht en tijd. U zult, net als vele anderen, merken dat het ‘andere’ lichaamsgebruik niet vanzelf gaat en dat het een kwestie is al doende leren. Onze fysiotherapeuten maken daarom gebruik van trainingsmiddelen om dit leerproces actief te ondersteunen. Daarnaast maken wij gebruik van trainingsschema’s met gevarieerde oefeningen, die bedoeld zijn om de rug en de nek weerbaarder en beter belastbaar te maken.

Wilt u, net als vele anderen voor u, ook invloed hebben op uw rug- of nekpijn en deze voorkomen? Of twijfelt u of deze aanpak voor u geschikt is? Neem dan gerust even contact met ons op.

We helpen u graag op weg naar een gezond en duurzaam herstel.